Disclaimer

In 2005 begon ik met het schrijven over kraken, ICT, zeilen, terrorisme, de multiculturele samenleving enzo, op dit blog. Langzamerhand begon het schrijven over terrorisme zich steeds meer tot Israël, Gaza, Judea en Samaria te beperken.
De meningen die op dit blog worden weergegeven zijn als bijdrage aan het maatschappelijke debat en geenszins kwetsend of beledigend bedoeld. Mocht u desondanks van mening zijn dat aangifte noodzakelijk is, lees dan eerst even deze speciaal voor u bedoelde disclaimer

Wednesday, February 22, 2012

Het vreedzame protest en de Islamitic Jihad

"Gandhi in Palestine", " Peaceful Protest", "Geweldloos Vrouwenverzet", het zijn allemaal prachtige kreten uit een land dat al decennia lang wordt verscheurd door geweld tussen bevolkingsgroepen. Manal en Narriman Tamimi uit het dorpje Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever proberen het tenminste. Ze demonstreren elke vrijdag op een vreedzame manier tegen het Israelische leger en tegen de bewoners van het Joodse dorp Halamish, die ervan worden beschuldigd de waterbronnen van het Arabische dorp te hebben ingepikt.

Tijdens hun reis door Italie en Nederland weten ze op meeslepende wijze te vertellen over hun strijd. Bij het bezoek aan Den Haag en het parlement hebben ze ook een bezoek aan het vredespaleis gebracht. Daarbij toonden ze een bord ter ondersteuning van Khader Adnan, een leider van de Islamitische Jihad, die nu tijdens Israelische detentie in hongerstaking is gegaan. (En die als gevolg van  zijn vermagerde toestand binnenkort wordt vrijgelaten) De vraag is natuurlijk of de dames Tamimi daarmee ook steun verlenen aan de misdaden die Khader Adnan als leider van de Islamitische Jihad heeft begaan. Rechts op de foto staat Loes de Langste, een studente medicijnen die al enkele keren een bezoek aan de Westelijke Jordaanoever heeft gebracht.

Het blijft een moeilijke zaak om in een conflicthaard als het Midden-Oosten opeens geweldloos verzet te plegen en dan onafhankelijk van al die terreurgroepen te blijven.

No comments: