Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, November 09, 2010

#Kristallnachtherdenking Amsterdam 2010, een pamflet

Onderstaand pamflet zal vanavond uitgedeeld worden door mensen die door middel van het tonen van een Israel vlag hun verbondenheid met het Joodse volk en Israel tot uitdrukking gaan brengen:

Deze herdenking staat sinds 1992  onder leiding van NBK met haar eigen agenda en is losgemaakt van de oorspronkelijke bedoeling.
Met onze Israel vlaggen willen we de uitdrukkelijke wens  uiten, ons te richten op het herdenken van de vreselijke feiten.
Hoe was het  mogelijk, dat het nationaal-socialisme in een  westerse “christelijke” democratie als Duitsland van af 1933 uitgroeide naar het daadwerkelijk vermoorden van Joden?
Een antwoord daarop is te lezen op www.tora-yeshua.nl met  alle ruimte voor reacties.
In de aanloop naar de oorlog werden er steeds meer discriminerende maatregelen voor Joden ingevoerd.
De aanleiding tot moord op de Joden werd al gauw  gevonden toen in Parijs een Joodse jongen van 17 , Herschel Grynszpan, verhaal ging halen op de ambassade.
Hij kwam op voor zijn familie, die steeds meer verdrukt werd.
Zijn protest werd niet gehoord en hij schoot op een Duitse ambtenaar, die later overleed.
Hitler gebruikte dit voorval als “rechtvaardiging” voor zijn Reichspogrom.

Gedurende de Kristallnacht werden tenminste 7.500 winkels, 29 warenhuizen en 171 woningen verwoest, 191 synagogen verbrand en nog eens 76 synagogen op een andere manier vernield. Ook Joodse gemeenschapscentra, dodenkapellen, begraafplaatsen en vergelijkbare gebouwen werden in de brand gestoken. Overal waren Joden het slachtoffer van geweld, de aanvallers maakten daarbij geen onderscheid tussen vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Er vielen vermoedelijk zo’n 600 ernstig gewonden.  Het aantal doden is na de Tweede Wereldoorlog  geschat op 236 .
Bovendien zouden tijdens Kristallnacht  ook meerdere Joden zelfmoord plegen. De Kristallnacht leek op een spontane volksopstand en werd internationaal in eerste instantie ook als zodanig gezien. Men dacht zelfs dat Goebbels de volksopstand een halt toe had geroepen. Dat de Kristallnacht alles behalve een spontane actie was, zou later blijken. Goebbels had de pogrom in gang gezet en gemanipuleerd en Hitler had zelf toestemming dan wel opdracht gegeven.
Dit Reichspogrom was een verder startpunt voor de moord op 6 miljoen Joden in de 2e wereldoorlog.

Nooit meer een Kristallnacht
Helaas zien we het antisemitisme weer toenemen in de landen van het Midden Oosten rond Israel. Elie Wiesel, overlevende van Auschwitz, toont zich in zijn toespraak  in 2002  in Yad Vashem, verbijsterd over de doodscultus van islamitische zelfmoordenaars.
Amadinejad, de president van Iran , wil Israel”van de kaart vegen”. Israel, waar nu
weer  6 miljoen Joden wonen!

We zijn erg blij met het recente voornemen van het Centraal Joods Overleg, om vanaf 2011 de Kristallnachtherdenking weer zelf te organiseren, waarmee we weer kunnen herdenken en specifiek kunnen waarschuwen voor haat tegen het Joodse volk.

Shalom, voor alle medemensen en: am Israel chai!

Ben Kok (joods-christelijk pastor)
met dank aan alle betrokkenen voor hun mening, zoals die o.m. te lezen valt op:

http://www.cjo.nl/archief/archief-2009/kristallnacht-herdenking.html
www.tora-yeshua.nl  http://www.amsterdampost.nl  http://brabosh.com http://www.keesjemaduraatje.web-log.nl

Yes_to_peace

No comments: